Tip 4 Kobalt in je telefoon

Kobalt onmisbaar voor batterijen en accu’s: Recycle en Re-mine

Lever elektrische apparaten in: een oud mobieltje bevat bijvoorbeeld kostbare metalen. Lees hieronder over Kobalt en waarom het inleveren van een oude mobiel of tablet kan bijdragen aan een circulaire economie.

Kijk ook eens op de site van Nowa (http://thisisnowa.com/). Dit bedrijf maakt sieraden van het goud en zilver gehaald uit oude mobiele telefoons. Voor de hangertjes van hun nieuwe collectie zijn 4 telefoons nodig. De afvaltelefoons worden ingezameld door Closing the Loop in Afrika waarna de grondstoffen worden gerecycled https://www.closingtheloop.eu/.

Lees ook mijn artikel over Urban mining eens!

Kobalt is nodig voor de productie van autobatterijen en batterijen van mobiele telefoons. Kobalt wordt vooral gedolven in de DRC (Democratische Republiek Congo). Het kobalt daar wordt vooral handmatig gedolven. De bevolking werkt vaak zonder goede bescherming in zelfgegraven putten. Daarnaast is de winning van kobalt bijzonder vervuilend.

Volgens Amnesty International moeten bedrijven openheid van zaken geven over waar hun kobalt vandaan komt. Amnesty International stelde onlangs in een bericht dat elektrische voertuigen essentieel zijn voor de afbouw van fossiele brandstoffen. Maar deze voertuigen zijn op het moment niet zo ethisch verantwoord als de verkopers ons doen geloven, aldus Amnesty.

Er wordt al geprobeerd kobaltvrije batterijen te ontwikkelen, maar deze zijn voorlopig nog niet klaar voor commercieel gebruik. Tot het zover is dat deze kobaltvrije batterijen gebruikt kunnen worden, zal de vraag naar kobalt alleen maar toenemen door de verwachte groei van elektrische auto’s.

Als consumenten kunnen wij ook iets doen. Ten eerste kunnen wij bedrijven per mail of via social media vragen waar hun kobalt vandaan komt. Zo komt het onderwerp op de agenda van de grote bedrijven. Verder valt met recycling winst te behalen. In de Europese Unie wordt slechts 5 procent van de lithium-ionbatterijen, waarin het kobalt zit, gerecycled. Terwijl 95 procent van het kobalt uit een oude batterij teruggewonnen kan worden.

Dus lever je mobiele telefoon en tablet in om te recyclen. En koop wat minder snel een nieuwe.

Foto van Eirik Solheim op Unsplash

Update 19 december 2019

In verschillende dagbladen wordt gemeld dat de Amerikaanse organisatie ‘International Rights Advocates ’een klacht heeft ingediend tegen Apple, Microsoft, Tesla, Alphabet en Dell. Deze bedrijven gebruiken kobalt uit Congolese mijnen waar kinderarbeid is, wordt gezegd. De klacht wordt ingediend namens 14 familieleden van kinderen die te maken kregen met een mijnongeval en daarbij ernstig gewond raakten of overleden. Volgens het AD is het de keerzijde van groen rijden en de prijs van het altijd en overal online zijn: Kinderarbeid in de kobaltmijnen van Congo.

Interessante bronnen:
– Het Parool, Irene van den Berg, Congo betaalt de prijs voor onze accu, 16/10/2019, Topics
https://www.amnesty.nl/actueel/drc-kinderarbeid-achter-batterijen-voor-smartphones-en-elektrische-autos


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!