Tip 13 Het Waste works buffertrottoir

Recycle, Reuse, Rethink

Dit keer een tip voor gemeentes en bedrijven.

Jaarlijks wordt er kilometers aan trottoir aangelegd en wordt veel oud trottoir vervangen. Hoe mooi is het als dit voortaan tegelijk een reductie in CO2 uitstoot kan betekenen.

De tegels van Waste works worden gemaakt van gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat. Hierdoor zijn de tegels veel minder belastend voor het milieu dan tegels van normaal beton. Na hun levensduur neemt Waste works ze weer terug om er nieuwe tegels van te maken: helemaal circulair dus.
Het Waste works Buffertrottoir heeft onder deze laag van biobased, circulaire tegels een bufferkrattensysteem liggen. Regenwater kan tussen de tegels door het krattensysteem instromen. Vanuit het krat zakt het dan langzaam de bodem in. Zo voorkomt het Buffertrottoir niet alleen wateroverlast, maar zorgt het ook voor een bodem die minder droog is. Deze kratten maken uw straat dus klimaatadaptief.

Dit fantastische idee komt van Erwin van der Zwaag, die er de Nijmeegse ondernemerswedstrijd mee wint. Bij de productie van tegels komt heel veel CO2 vrij, ontdekt Van der Zwaag. En alleen de gemeente Rotterdam gebruikt jaarlijks al drie miljoen nieuwe tegels. Ook andere steden kopen jaar na jaar forse aantallen nieuwe tegels. In zijn zoektocht naar een circulaire oplossing komt hij met een tegel waarin betonpuingranulaat is verwerkt, gruis van afgedankte en kapotte tegels. De top van zijn tegel, de deklaag, bestaat voornamelijk uit dat granulaat. De basislaag bestaat uit een combinatie van dat granulaat en vermalen miscanthus-gras. Dat stevige gras groeit in Nederland en slaat bij de groei veel CO2 op. Van der Zwaag denkt verder na over de tegels in steden. ,,Op plekken met veel stenen en tegels kan het regenwater bij hoosbuien niet meer wegstromen, de bodem in. Dat zorgt voor overlast en schade.” Hij besluit waterreservoirs te ontwikkelen om die direct onder de tegellaag te leggen. ,,Voordeel is dat het water snel langs de tegels stroomt en geleidelijk vanuit de reservoirs de bodem in kan lopen.” Die reservoirs zijn kratten van gerecycled plastic met eromheen een textiel zodat het zand niet de ruimte in het reservoir kan vullen.

Foto van wasteworks.nl

https://www.wasteworks.nl/producten/buffertrottoir/
https://www.topics.nl/wat-de-stoeptegels-van-erwin-van-der-zwaag-anders-maakt-dan-andere-a14195690ad/4948e0af2e4f719d6b1dff783bf4ebf53eeb7721423494a95bd7d8c62d483d1e/?referrerUserId=7f68b9f-e0f9-4690-7e04-400212814eec


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!