Circulair nieuws april 2020

Lumen: duurzame game tijdelijk gratis voor scholieren

Nu vele miljoenen scholieren door de coronacrisis thuis nog vaker achter de pc of laptop zitten, is een educatieve game een mooie tussenvorm van vertier en studie. Het spel Lumen, een soort ‘duurzame versie’ van het populaire Minecraft, is daarom speciaal in coronatijd gratis ter beschikking gesteld.  
“Het gaat om een Minecraft-spel”, vertelt Martijn Koerts van InnoEnergy, “dat wij al eerder gemaakt hebben om kinderen bewust te maken van hernieuwbare energie. Ze kunnen in Minecraft de virtuele stad Lumen bouwen en moeten dan keuzes maken tussen hernieuwbare en traditionele energie, waarna ze ook de impact van hun keuzes zien.” “Het spel is nu opgenomen op het educatieplatform van Microsoft, waardoor het wereldwijd onder de aandacht komt van scholieren. Die kunnen zich nu vermaken en tegelijkertijd iets leren over de energietransitie in de gebouwde omgeving.”

In de game maken de deelnemers kennis met het stadje Lumen dat stroom nodig heeft. Terwijl je de problemen van deze stad oplost op een leuke, leerzame kaart, kom je alles te weten over energie en ontdek je verschillende manieren om energie op te wekken. Met een energiequiz kan de opgedane kennis ook nog getest worden.
De game is oorspronkelijk door InnoEnergy ontwikkeld voor leerlingen van 9 tot 15 jaar. Ook de Katholieke Universiteit Leuven heeft eraan bijdragen, evenals BlockWorks en Minecraft. Ook een hele reeks ander Minecraft-spellen zijn tot en met 30 juni gratis te downloaden op het educatieve platform van Microsoft. Hiermee wil Lumen ouders, leraren en leerlingen stimuleren om meer te weten te komen over de energietransitie. Er zijn twee versies van Lumen die kunnen worden gespeeld: Lumen City Challenge en Lumen Power Challenge

https://www.minecraft.net/en-us/marketplace/education

Paperwise bestaat 5 jaar

Sinds de oprichting, vijf jaar geleden, heeft PaperWise ruim 9 miljoen kilo landbouwafval een tweede leven gegeven als papier en karton voor drukwerk en verpakkingen. En dat is nog maar het begin. Vanaf 2020 bundelt het bedrijf binnen Europa de innovatieve krachten om het productieproces van landbouwafval tot papierpulp 100% duurzaam te maken. Onschadelijk dus voor mens en milieu. Na vijf jaar succesvol pionieren is de start-up PaperWise klaar voor de volgende fase. Om de winst voor het milieu nog vele malen groter te maken, bundelt de organisatie kennis van wetenschappers, experts en vooraanstaande innovatieve bedrijven op mondiaal niveau. Het doel: een nieuwe, duurzame technologie ontwikkelen om landbouwafval tot papierpulp te transformeren. “Nu is dit nog een chemisch proces dat belastend is voor het milieu. Ons streven is om dit proces volledig milieuveilig te maken”, zegt medeoprichter Nick op den Buijsch.

https://paperwise.eu/vijf-jaar-paperwise-revolutie-van-papierindustrie-is-niet-meer-te-stoppen/

Statiegeld op plastic flesjes vanaf juli 2021

Foto van Markus Spiske op Unsplash

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Het gaat om 15 cent per flesje. Op de grote plastic flessen van 1 liter of meer blijft het statiegeld 25 cent. De kleine plastic flesjes moeten straks ingeleverd kunnen worden bij supermarkten, op treinstations, bij tankstations en via cateraars. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig een innamepunt maken.
De staatssecretaris wil ook gaan inzetten op minder blikjes in het milieu. In het najaar van 2021 moet 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, dan volgt ook statiegeld op blikjes. 

Royal Swinkels Family Brewers ontwikkelt circulariteitsberekening en past deze als eerste bedrijf toe

Swinkel Family Brewers van de merken Palm, Bavaria, La Trappe en nog velen anderen streeft naar een 100 procent circulaire bedrijfsvoering en heeft in dat kader een integrale methode en berekening ontwikkeld met drie kernprocessen als sturingsmechanisme: circulair inkopen, circulair produceren en hoogwaardig hergebruik. Het model heeft de naam ‘Swinkels Circularity Index’, ofwel SCI, gekregen. De berekeningsmethodiek maakt het mogelijk de circulariteit van het gehele bedrijf te koppelen aan concrete doelstellingen, inzicht te krijgen in de processen en zo nodig bij te sturen. De urgentie om een circulariteitsberekening toe te passen op de bedrijfsvoering van de familiebrouwer is ontstaan door de uitgesproken ambitie van het bedrijf om volledig circulair te ondernemen. De berekening die is opgesteld door Swinkels Family Brewers is geïnspireerd op de informatie van de Ellen MacArthur Foundation en de World Business Council for Sustainable Development.

https://swinkelsfamilybrewers.com/content/bcorporate/nl/media/persberichten/royal-swinkels-family-brewers-ontwikkelt-circulariteitsberekenin.html

Beleidsprogramma Circulair Textiel openbaar gemaakt

Op 14 april heeft de Staatssecretaris het ‘Beleidsprogramma circulair textiel’ aan de Tweede Kamer gestuurd. Juist in deze tijden van crisis, die ook gevolgen heeft voor de textielinzameling, -verwerking en -afzet, is daarmee een stip aan de horizon gezet en inzicht gegeven in de weg daarnaartoe. Zo bevat het beleidsprogramma een aantal doelstellingen waarvan de eerste, een doelstelling omtrent recycling van niet herbruikbaar textiel en het opnemen van gerecycled/duurzaam materiaal in textielproducten, al per 2025 gerealiseerd moet zijn. In 2050 moet de textielketen volledig circulair zijn.

https://www.nvrd.nl/nieuwsberichten/2020/beleidsprogramma-circulair-textiel-openbaar-gemaakt

Foto van Lauren Fleischmann op Unsplash

Start ontwikkeling matraslabel voor realisatie circulaire economie

Foto van Gayatri Malhotra op Unsplash

Afgedankte matrassen vormen een groot deel van huishoudelijk restafval. Om deze materialen te kunnen recyclen, heeft de matrassector het initiatief genomen een label te ontwikkelen en de gegevens van circulariteit hierop te vermelden. Het label helpt de consument met zijn aankoopkeuze. NEN roept belanghebbende partijen op om mee te praten in een projectgroep.

https://www.nen.nl/NEN-Shop/Nieuwsberichten-Consumentenzaken/Start-ontwikkeling-matraslabel-voor-realisatie-circulaire-economie.htm

MUSSELBLOMMA van IKEA

IKEA introduceert MUSSELBLOMMA, een collectie gemaakt van gerecycled polyester met oceaanplastic. Een deel van het plastic is door Spaanse vissers uit de Middellandse Zee gevist. IKEA wil met deze collectie aandacht vragen voor de vervuiling van de oceanen. De producten – een tas, twee kussenslopen en een tafelkleed – zijn geïnspireerd op patronen en kleuren van de zee. MUSSELBLOMMA is een limited edition collectie en vanaf april verkrijgbaar.

Vissers halen soms meer afval dan vis omhoog. De vissers brengen het aan land, waar het wordt schoongemaakt en gesorteerd. Een gedeelte van het afval wordt verwerkt tot garen en de polyester stof van MUSSELBLOMMA. Voor elke kilo plastic afval die nodig is om de polyester stof te maken, wordt negen kilo aan overig afval – zoals metaal, rubber en glas – uit de oceaan gehaald. 100% van het materiaal in de producten is afkomstig van gerecycled plastic, waarvan 2% uit zee is gevist. De draagtas is gemaakt van ongeveer negen gerecyclede halve liter petflessen. De MUSSELBLOMMA collectie is een ode aan de schoonheid van de natuur. De producten hebben een speels design in de kleuren van de zee: groen en turkoois. Het zijn simpele en moderne patronen met cirkels, vierkanten en driehoeken, gecombineerd met een figuur dat doet denken aan een vis. De kussenslopen hebben twee verschillende kanten waardoor je kan afwisselen. De producten kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!