Tip 15 Duurzame producten, waar kun je die kopen?

Reduce, Replace, Rethink, Recylce, Reuse

Foto van Viktor Forgacs op Unsplash

In de circulaire economie is het ook belangrijk het gebruik van producten te verminderen (Reduce) of te vervangen door meer duurzame producten (Replace). Het is goed als bedrijven nadenken over hoe zij hun producten zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. En het is mooi dat er steeds meer winkels zijn die alleen nog maar of zoveel als mogelijk duurzame producten willen verkopen. Recycling, hergebruik, verminderen van afval, gebruik van verantwoorde grondstoffen en productie met groene energie zijn belangrijke onderwerpen. Hoe kan dat allemaal anders en duurzamer (Rethink)?

Hieronder een (niet uitputtende) lijst van winkels, bedrijven en organisaties die voor duurzaamheid gaan. Heb je zelf nog een goede tip, laat me dat dan weten via een reactie op dit artikel.

Polette, het online brillenmerk, heeft begin 2021 een nieuwe duurzame brillencollectie gemaakt van gerecycled- en eco-acetaat geïntroduceerd. De eco-acetaat glazen zijn gemaakt van plantenzaden en hebben een biologische basis van 61%. Daarnaast bevatten de monturen minder dan 1% ftalaat / DEP, dit zijn schadelijke weekmakers die normaal gesproken worden gebruikt bij de productie van een bril. Ook heeft intern onderzoek aangetoond dat de eco-acetaat collectie van Polette na 150 dagen voor 60% biologisch afbreekbaar is. Tegen het einde van 2021 zal 100% van de acetaatcollectie van polette bestaan uit duurzame materialen. polette for the planet.

Save the Wave. Op 1 december 2020 werd het eerste sport & badmode merk in Nederland gelanceerd. Save the Wave produceert sport- en zwemkleding van 100% gerecyclede materialen, gemaakt van geregenereerd oceaan afval, zoals visnetten, textielresten, tapijtvloeren en industrieel plastic. Naast de verkoop van deze artikelen activeert Save the Wave zijn gemeenschap en steunt opruimactiviteiten over de hele wereld. Swimwear & activewear from recycled materials | SAVE THE WAVE – SAVE THE WAVE ®

VepaDrentea lanceert als eerste ter wereld een collectie stoelen met een kuip van een uniek biomateriaal gemaakt van hennep en hars die beide volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar zijn. Vepa the furniture factory

Dik&Schil maakt likeuren van koffiedik en sinaasappelschillen die overblijven bij horecagelegenheden.  Deze grondstoffen krijgen zo het tweede leven dat ze verdienen. Zo kun je met een gerust hart genieten van de lekkerst drankjes. Dik & Schil – Premium Likeuren | Duurzaamheid om van te genieten (dikenschil.nl)

Fairphone maakt smartphones van gerecyclede en eerlijke materialen. Fairtrade goud, gerecycled plastic en conflictvrije mineralen. Ze werken Maatschappelijk verantwoord doormiddel van Bonussen voor fabrieksarbeiders voor een leefbaar loon. De telefoons zijn ontworpen om lang mee te gaan door toonaangevend modulair en herstelbaar te ontwerpen. Ontdek Fairphone 3, Fairphone 3+ | Duurzame smartphones Officiële website

Zsilt.ontwikkelt strandproducten die zoveel als mogelijk zijn gemaakt van gerecyclede en/of biobased materialen. De ontwerpen zijn mooi, leuk en inspirerend zodat je er niet graag afscheid van neemt. De kwaliteit is hoog zodat ze lang mee gaan. En wil je er op den duur toch vanaf, dan zijn producten van Zsilt prima te recyclen. Shop – Zsilt

Bedzzzy. Bij bedzzzy hebben ze de eerste 100 procent herbruikbare matrassen en bedden van Nederlandse bodem ontwikkeld. Helemaal circulair. Geen afval.
Geen verspilling. Van de materialen van gebruikte bedzzzy-matrassen en bedzzzy-bedden maken we weer gloednieuwe. Bij bedzzzy kies je voor een abonnement of voor een eenmalige aankoop. Sinds september 2020 heeft bedzzzy ook een babymatras. Bij bedzzzy bepaal je zelf hoelang je het babymatras gebruikt. Kies voor 12 of voor 24 maanden. https://bedzzzy.com/

Vaneigendeeg. De Circulariekoek, een koekje gemaakt van gered brood! Met cranberry zaadjes die ook uit een reststroom komen. De koekjes zitten in een plasticvrije, volledig composteerbare verpakking. https://www.vaneigendeeg.nl/winkel/circulariekoek/

Bluemovement. Ze strijden voor een schone planeet. Dit doen ze door zeer duurzame nieuwe en refurbished producten aan te bieden, slimmer om te gaan met natuurlijke bronnen en spullen een tweede leven te geven. Hun doel: volledig circulair zijn. Ze bieden jou een manier om milieuvriendelijk bezig te zijn zonder dat dit je moeite kost. Sterker nog, het levert energie op! Bij Bluemovement neem je een abonnement op een witgoedapparaat. Recycle, Refurb en Reuse. Product-as-a-service. Bluemovenent is powered bij Bosch. https://www.bluemovement.nl/

Redfeet brothers. De vier verschillende zwembroeken – in seventies-stijl – die de Redfeet Brothers aanbieden, zijn allemaal gemaakt van plastic flessen. In elke zwembroek gaan zo’n elf gerecyclede petflessen.
“Wij wilden onze zwembroeken wel wat eigentijds geven, daarom hebben wij ritsen toegevoegd in alle zakken. Dan valt je telefoon of portemonnee er niet meer uit als je aan het lunchen bent, of op de fiets zit richting het strand. Verder zijn al onze zwembroeken gemaakt van 100% gerecycled polyester. Wij gebruiken de stof van REPREVE® vanwege de hoge kwaliteit en de mooie zachte afwerking. Per broek worden ongeveer 11 Plastic flessen gerecycled, wat mooi past in de huidige tijd, onze ambitie om zo duurzaam mogelijk te zijn en onze zinsspreuk: “doing good by doing what we like”.
https://redfeetbrothers.com/

Freitag: VAN VRACHTWAGEN TOT TAS! Het transformeren van gebruikte vrachtwagenzeilen in zeer functionele, unieke tassen vindt plaats in vijf zeer complexe fasen in de F-actory. Beetje prijzig, maar wel erg leuk!
https://www.freitag.ch/en

Sea2see maakt hippe brillen volledig gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Per verkochte bril wordt 1 kilo plastic ingezameld en gerecycled. Op dit moment is er al 316 ton (!) plastic verzameld. “Sunglasses will not change the world, but people that wear Sea2see will”, is het bescheiden motto van dit bedrijf. 
https://www.sea2see.org/

Juttersgeluk is een beach cleanup stichting die dit milieuprobleem aanpakt. Tijdens hun juttochten rapen ze zo veel mogelijk zwerfplastic van het strand. Vervolgens maken ze hiervan verrassende, nieuwe producten. Dit doen ze in hun sociale ‘upcycle-atelier’. Met mensen die om wat voor reden dan ook geen regulier werk (kunnen) doen, maar wél willen meedoen in onze maatschappij.
https://www.juttersgeluk.nl/
https://www.juttersgeluk.nl/circulaire-producten/

Bij Elho begint groen bij een plant en een plant begint bij een pot. En die pot? Die nemen zij erg serieus. Al 55 jaar. Gebaseerd op de laatste kleur- en vormtrends ontwerpen hun Dutch designers de mooiste potten.
https://www.elho.com/nl/ons-verhaal/6-proofpoints/

Batoko: ‘We are a small independent swimwear brand based on the North West coast of England. We create quality swimsuits that are fun, flattering and super comfy. They’re also rubbish. Literally.
Hun zwemkleding is gemaakt van 100% gerecycled plasticafval. Zij geloven dat up-cycling en recycling van afval in producten en gereedschappen die bruikbaar, waardevol en herbruikbaar zijn een grote bijdrage kan leveren aan de ‘grote schoonmaak’ en het verminderen van de afvalberg.
https://www.batoko.com/

Travelicious is een webshop waar je een volledig plasticvrije kits kunt kopen met duurzame en plasticvrije verzorgingsproducten. Dit is handig voor op reis maar ook voor dagelijks gebruik.
https://traveliciouskit.nl/

WWF Shampoobars cadeaupakket. Strijd mee tegen de plastic soep, geef plasticvrij douchen cadeau! Eén Shampoo Bar staat gelijk aan 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Shampoo Bars zijn milieuvriendelijker en (omgerekend) goedkoper dan de meeste reguliere shampoos. 
https://allebeestjeshelpen.wnf.nl/

Smir. In de winkel en webshop van Smir vind je producten die je helpen om duurzamer te leven. Maar dan wel op een leuke en stijlvolle manier. Je vindt hier plasticvrije producten, herbruikbare alternatieven en een flinke dosis inspiratie.
https://smirshop.nl/

Zo Zero. Een online winkel voor zeroplastic en zerowaste producten. Geboren uit de ambitie om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verminderen en anderen daarbij te helpen. ZoZero gelooft dat het makkelijk moet zijn om zo min mogelijk afval te produceren en plastic te vermijden.
https://zozero.nl/pages/over-zo-zero

Ekoplaza wil het gebruik van plastic zoveel mogelijk terugdringen.
Zij zeggen hierover: ‘Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. In de supermarkt is het gebruik van verpakkingen soms onvermijdelijk omdat deze belangrijke functies vervullen. Maar plastic verpakkingen zijn slechts een korte periode nuttig,  terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde.’
https://www.ekoplaza.nl/pagina/plasticvrij

Happysoaps wil een plasticvrije cosmetica markt. Jouw plasticvrije badkamer begint bij HappySoaps. Lokaal geproduceerd met liefde. De Shampoo Bars van HappySoaps komen gewoon uit Nederland, waar ze met de hand worden geproduceerd.
https://thehappysoaps.com/

Pieter Pot bezorgt jouw boodschappen in mooie glazen potten. Pot leeg? Dan vullen ze hem opnieuw. Zo maken ze het leuk en makkelijk om boodschappen te doen zonder al die onnodige (plastic) verpakkingen. Dat is lekker, toch?
https://www.pieter-pot.nl/pages/hoehetwerkt


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!