Tip 15 Duurzame producten, waar kun je die kopen?

Reduce, Replace, Rethink, Recylce, Reuse

Foto van Viktor Forgacs op Unsplash

In de circulaire economie is het ook belangrijk het gebruik van producten te verminderen (Reduce) of te vervangen door meer duurzame producten (Replace). Het is goed als bedrijven nadenken over hoe zij hun producten zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. En het is mooi dat er steeds meer winkels zijn die alleen nog maar of zoveel als mogelijk duurzame producten willen verkopen. Recycling, hergebruik, verminderen van afval, gebruik van verantwoorde grondstoffen en productie met groene energie zijn belangrijke onderwerpen. Hoe kan dat allemaal anders en duurzamer (Rethink)?

Hieronder een (niet uitputtende) lijst van winkels, bedrijven en organisaties die voor duurzaamheid gaan. Heb je zelf nog een goede tip, laat me dat dan weten via een reactie op dit artikel.

Redfeet brothers. De vier verschillende zwembroeken – in seventies-stijl – die de Redfeet Brothers aanbieden, zijn allemaal gemaakt van plastic flessen. In elke zwembroek gaan zo’n elf gerecyclede petflessen.
“Wij wilden onze zwembroeken wel wat eigentijds geven, daarom hebben wij ritsen toegevoegd in alle zakken. Dan valt je telefoon of portemonnee er niet meer uit als je aan het lunchen bent, of op de fiets zit richting het strand. Verder zijn al onze zwembroeken gemaakt van 100% gerecycled polyester. Wij gebruiken de stof van REPREVE® vanwege de hoge kwaliteit en de mooie zachte afwerking. Per broek worden ongeveer 11 Plastic flessen gerecycled, wat mooi past in de huidige tijd, onze ambitie om zo duurzaam mogelijk te zijn en onze zinsspreuk: “doing good by doing what we like”.
https://redfeetbrothers.com/

Freitag: VAN VRACHTWAGEN TOT TAS! Het transformeren van gebruikte vrachtwagenzeilen in zeer functionele, unieke tassen vindt plaats in vijf zeer complexe fasen in de F-actory. Beetje prijzig, maar wel erg leuk!
https://www.freitag.ch/en

Sea2see maakt hippe brillen volledig gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Per verkochte bril wordt 1 kilo plastic ingezameld en gerecycled. Op dit moment is er al 316 ton (!) plastic verzameld. “Sunglasses will not change the world, but people that wear Sea2see will”, is het bescheiden motto van dit bedrijf. 
https://www.sea2see.org/

Juttersgeluk is een beach cleanup stichting die dit milieuprobleem aanpakt. Tijdens hun juttochten rapen ze zo veel mogelijk zwerfplastic van het strand. Vervolgens maken ze hiervan verrassende, nieuwe producten. Dit doen ze in hun sociale ‘upcycle-atelier’. Met mensen die om wat voor reden dan ook geen regulier werk (kunnen) doen, maar wél willen meedoen in onze maatschappij.
https://www.juttersgeluk.nl/
https://www.juttersgeluk.nl/circulaire-producten/

Bij Elho begint groen bij een plant en een plant begint bij een pot. En die pot? Die nemen zij erg serieus. Al 55 jaar. Gebaseerd op de laatste kleur- en vormtrends ontwerpen hun Dutch designers de mooiste potten.
https://www.elho.com/nl/ons-verhaal/6-proofpoints/

Batoko: ‘We are a small independent swimwear brand based on the North West coast of England. We create quality swimsuits that are fun, flattering and super comfy. They’re also rubbish. Literally.
Hun zwemkleding is gemaakt van 100% gerecycled plasticafval. Zij geloven dat up-cycling en recycling van afval in producten en gereedschappen die bruikbaar, waardevol en herbruikbaar zijn een grote bijdrage kan leveren aan de ‘grote schoonmaak’ en het verminderen van de afvalberg.
https://www.batoko.com/

Travelicious is een webshop waar je een volledig plasticvrije kits kunt kopen met duurzame en plasticvrije verzorgingsproducten. Dit is handig voor op reis maar ook voor dagelijks gebruik.
https://traveliciouskit.nl/

WWF Shampoobars cadeaupakket
Strijd mee tegen de plastic soep, geef plasticvrij douchen cadeau! 
Eén Shampoo Bar staat gelijk aan 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Shampoo Bars zijn milieuvriendelijker en (omgerekend) goedkoper dan de meeste reguliere shampoos. 
https://allebeestjeshelpen.wnf.nl/

Smir
In de winkel en webshop van Smir vind je producten die je helpen om duurzamer te leven. Maar dan wel op een leuke en stijlvolle manier. Je vindt hier plasticvrije producten, herbruikbare alternatieven en een flinke dosis inspiratie.
https://smirshop.nl/

Zo Zero
Een online winkel voor zeroplastic en zerowaste producten. Geboren uit de ambitie om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verminderen en anderen daarbij te helpen. ZoZero gelooft dat het makkelijk moet zijn om zo min mogelijk afval te produceren en plastic te vermijden.
https://zozero.nl/pages/over-zo-zero

Ekoplaza
Ekoplaza wil het gebruik van plastic zoveel mogelijk terugdringen.
Zij zeggen hierover: ‘Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. In de supermarkt is het gebruik van verpakkingen soms onvermijdelijk omdat deze belangrijke functies vervullen. Maar plastic verpakkingen zijn slechts een korte periode nuttig,  terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde.’
https://www.ekoplaza.nl/pagina/plasticvrij

Happysoaps
HappySoaps wil een plasticvrije cosmetica markt. Jouw plasticvrije badkamer begint bij HappySoaps. Lokaal geproduceerd met liefde. De Shampoo Bars van HappySoaps komen gewoon uit Nederland, waar ze met de hand worden geproduceerd.
https://thehappysoaps.com/

Pieter Pot
Pieter Pot bezorgt jouw boodschappen in mooie glazen potten. Pot leeg? Dan vullen ze hem opnieuw. Zo maken ze het leuk en makkelijk om boodschappen te doen zonder al die onnodige (plastic) verpakkingen. Dat is lekker, toch?
https://www.pieter-pot.nl/pages/hoehetwerkt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *