Circulair nieuws mei 2020

De Coronacrisis en de Circulaire economie

Michel Schuurman, directeur Politiek & economie heeft op de website van MVO Nederland een blog geschreven over welke invloed de Coronacrisis heeft op de Circulaire economie. Hij beantwoordt daarin drie vragen:
– Wat betekent de coronacrisis voor de circulaire economie?
– Wat voor maatregelen kunnen ondernemers nemen?
– Welke kansen biedt circulair ondernemen hiervoor?

Klik op de link voor het hele artikel https://www.mvonederland.nl/news/de-coronacrisis-en-de-circulaire-economie-3-vragen/

Een paar van zijn adviezen:
– Het is nu waanzinnig belangrijk om te begrijpen hoe je supply chain in elkaar zit. Waar komen je materialen vandaan? Uit een fabriek of meerdere?
– Diversifieer zo veel mogelijk om te zorgen voor back-ups. Of wees creatief en denk vooruit.
kijk naar de kwetsbaarheden in je keten, bepaal hoe je die kunt wegnemen door meer circulair te ondernemen en spreid risico’s.

Jan Terlouw Innovatieprijs 2020

Ondernemer in Oost-Nederland? Het kan nog net! Schrijf je voor 2 juni in voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2020! De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve en duurzaamste ondernemer van Oost-Nederland. Kiemt reikt deze prijs sinds 2011 jaarlijks uit. Met de Jan Terlouw Innovatieprijs stimuleert Kiemt ondernemers die met duurzame innovaties de maatschappij toekomstbestendig maken. Ben jij de ondernemer die met duurzame innovaties de energietransitie of de circulaire economie dichterbij brengt? En wil jij gebruikmaken van het podium dat The Future of Us innovatieve ondernemers biedt? Geef je dan hier op voor de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Jan Terlouw hierover: “Het is zeer eervol voor me dat mijn naam aan de innovatieprijs is verbonden. We zullen de eerste helft van deze eeuw moeten leren duurzaam te handelen. Daar is een gezamenlijke inspanning van wetenschap/technologie, bedrijfsleven, consumenten en politiek voor nodig. Ik hoop en vertrouw dat het instellen van de prijs daar een positieve bijdrage aan zal leveren. Laat het zijn als een sneeuwbal, die groeit naarmate hij verder rolt”.

https://www.kiemt.nl/nominatie-jan-terlouw-innovatieprijs
https://www.kiemt.nl/schrijf-je-in-voor-de-jan-terlouw-innovatieprijs/
https://www.kiemt.nl/schrijf-je-in-voor-de-jan-terlouw-innovatieprijs/https://www.linkmagazine.nl/jan-terlouw-innovatieprijs-2020-schrijf-je-in-voor-2-juni/

Circulair met een autoband?

Bandenfabrikant Goodyear werkt aan een autoband die is opgebouwd uit biologisch materiaal. De versterkende vezels zijn geïnspireerd op spinrag, waardoor de band volgens Goodyear duurzaam en 100 procent afbreekbaar wordt. De band zou zich zelf vernieuwen tijdens het rijden. De band heet Recharge Concept en moet ervoor zorgen dat je nooit meer nieuwe banden hoeft te kopen.

Het systeem werkt met capsules die in de band geïntegreerd zijn. In die capsules bevindt zich een vloeistof die ervoor zorgt dat het loopvlak zichzelf kan herstellen. Na verloop van tijd past de band zich zelfs aan aan de weersomstandigheden, aan de staat van het wegdek of zelfs aan de rijvoorkeuren van de bestuurder. 

https://news.goodyear.eu/goodyear-recharge–banden-wisselen-wordt-makkelijk-met-op-maat-gemaakte-capsules-die-de-banden-vernieuwen/

Foto van NeONBRAND Goodyear op Unsplash

Products that flow

De moeite van het lezen zeer waard!

Dit boek is 21 april 2020 uitgekomen in een Nederlandse editie. Het boek staat vol actuele voorbeelden hoe je (wegwerp)producten circulair kunt maken en welke kansen er voor het bedrijfsleven zijn om dit succesvol te doen. Er worden oplossingen aangereikt voor zowel circulaire businessmodellen als ontwerpstrategieën. Het boek is geschreven door Siem Hafman, Marjolein van Gelder, Ed van Hinte en Yvo Zijlstra. Mensen produceren en consumeren zoveel ‘fast moving consumer goods’ dat de effecten daarvan onbeheersbaar worden. Van verpakkingen, toiletartikelen en plastic bestek tot medische disposables, kleding en gadgets: na kort gebruik beschouwen we ze als afval. ‘Verbruiksproducten verliezen heel snel na aankoop hun waarde. Om te zorgen dat ook zij in een circulaire economie gaan passen, is een andere strategie nodig’, aldus auteur Siem Haffmans.


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!