De Kerstboom, nog maar eens een keer!

Er is al veel over geschreven. Wat doen we met Kerst? Gaan we voor echte boom of kopen we een kunstkerstboom? Wat is beter voor het milieu?

Foto van Chris Briggs op Unsplash

Milieu Centraal komt er niet helemaal uit. Volgens hen is het moeilijk om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Het vergelijken van de gevolgen van de productie en het wegdoen van kunstbomen en echte kerstbomen is lastig, omdat de effecten op het milieu erg verschillend zijn en niet zomaar opgeteld kunnen worden.

Wel kun je de invloed op het klimaat van een kerstboom vergelijken met die van andere activiteiten, zoals autorijden. De klimaatimpact van een kerstboom (productie, transport en wegdoen) is ongeveer gelijk aan 25 kilometer autorijden. Bij deze vergelijking is ervan uitgegaan dat een echte kerstboom één kerst meegaat en een kunstkerstboom meerdere jaren. Je kunt dus beter een boom dicht bij huis kopen dan 10 kilometer op en neer rijden om een huurkerstboom of tweedehands kunstboom op te halen.

Sommige onderzoeken geven aan dat de kunstboom op langere termijn vermoedelijk beter is voor het milieu, maar het hangt van vele factoren af hoe lang deze termijn is. Waar je aan moet denken zijn onder andere de gebruikte materialen, het transport (waar komt de boom vandaan) en de mogelijkheden voor recycling (kun je het plastic bijvoorbeeld makkelijk scheiden van het metaal). Onderzoek over het aantal jaar dat je een kunstkerstboom moet gebruiken voordat hij beter is voor het milieu dan een echte kerstboom is daarom waarschijnlijk ook niet eensluidend. De cijfers lopen tussen de 8 en 20 jaar.

Gemiddeld gaat een kunstkerstboom zo’n 10 jaar mee. De productie en de afvalverwerking van een kunstboom vormen een zwaardere belasting van het milieu dan die van een echte boom, maar de langere levensduur compenseert dat dan weer. Zoals gezegd is het niet helemaal duidelijk hoe lang je een kunstboom moet gebruiken om beter voor het milieu te zijn, maar ga uit van in ieder geval die 10 jaar.

Eigenlijk geldt voor alle soorten kerstbomen (dus echt en kunst) dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze dus ook in de buurt koopt. Hoe langer een kunstboom en een echte kerstboom meegaan, hoe beter het is voor de natuur. Kortom: herplant een levende kerstboom na de feestdagen, kies voor een huurboom of doe zo lang mogelijk met je kunstboom. Wij hebben thuis jaren plezier gehad van dezelfde echte kerstboom. Eentje van ongeveer anderhalve meter hoog. Deze stond in onze tuin en haalden we elk jaar naar binnen met grote kluit en al. Deze boom heeft het toch zeker 10 jaar goed volgehouden voordat hij het opgaf.

Foto van Donatella D’Anniballe op Unsplash

Tips voor de kerstboom, alles nog even op een rij
1. Je zou ook zelf een kerstboom kunnen maken van oude materialen. Denk eens aan een boom van oud sloophout, steigerplanken of takjes. Een boom van oude groene plastic flesjes ziet er ook heel leuk uit. Oud metaal levert ook een leuke alternatieve kerstboom op.

2. Een verre autorit heeft meer impact dan het verschil tussen soorten kerstbomen. Let er ook op dat de echte kerstboom van Nederlandse grond is. Je hebt ook soorten met een milieu- of biokeurmerk.

3. Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.

4. Wil je een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan één met een grote kluit in een pot, en geef veel water.

5. Ga je voor een kunstkerstboom, kies er dan een die lang meegaat of koop een tweedehands exemplaar.

6. Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.

7. Let ook op waarmee je de boom versiert. Ga je lampjes in de boom hangen? Kies energiezuinige ledlampjes. Wil je witte kerst nabootsen? Pas op met nepsneeuw. 


November 2020, Jolanda Kwakman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!