Over mij

Het idee voor deze website over circulaire economie is geboren nadat ik een lang gekoesterde wens in vervulling zag gaan. Heel graag wilde ik een universitaire opleiding volgen en afronden. Helaas was dit er eerder niet van gekomen. Na een werkzaam leven van 25 jaar kreeg ik de kans om het toch nog tot uitvoer te brengen. In juli 2019 kon ik mijn getuigschrift van de masteropleiding managementwetenschappen in ontvangst nemen.

Foto van Marcel Schenk Photography

Mijn naam is Jolanda Kwakman en door mijn opleiding ben ik geïnteresseerd geraakt in de circulaire economie. In de laatste fase van mijn studie moest ik kiezen voor een afstudeeronderwerp. Dit werd circulaire economie. Mijn scriptie ging over circulair samenwerken in relatie tot hergebruik van onderdelen, circulaire businessmodellen en samenwerkingsvormen. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren heb ik met veel mensen gesproken die al intensief bezig zijn met circulaire economie. Door hun enthousiasme werd ik ook besmet met het circulaire economie virus. De verandering van een lineaire economie naar een circulaire economie is één van de belangrijkste zaken waar onze maatschappij mee te maken heeft. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.

In mijn omgeving bleek de term circulaire economie een vaag begrip. Circulaire economie is een veel omvattende term, maar zeker ook een heel boeiende. Het doel van mijn website is om de circulaire economie wat meer grijpbaar te maken en zoveel mogelijk aspecten van de circulaire economie te belichten. Daarmee hoop ik andere mensen net zo enthousiast voor de circulaire economie te maken als ik ben.

Wat doe ik zelf al?

De R-en van de circulaire economie zijn een beetje mijn leidraad voor het dagelijks leven.
– Rethink en Refuse: Bij nieuwe aankopen denk ik tegenwoordig goed na of ik het eigenlijk wel nodig heb. Het is nog maar zelden dat gekochte spullen of kleding ongebruikt in de kast verdwijnen.
– Reduce: Ik probeer zuiniger te zijn met verbruiksspullen. Ik print niet alles meer uit, doe de kraan dicht als ik mijn tandenpoets en doe altijd de lichten uit of helemaal niet aan als het niet nodig is.
– Repair: Ik gooi niet snel dingen weg. Gelukkig heb ik een partner die handig is met schroevendraaier en soldeerbout. Ik rijd nog wel in een ‘gewone’ auto, maar deze is tweedehands en ik koop niet om de 4 of 5 jaar een nieuwe. De auto wordt gerepareerd zolang het financieel en technisch mogelijk is. Bij een nieuwe aankoop kijk ik goed of dit makkelijk gerepareerd kan worden als het stuk zou gaan. Zo niet dan kijk ik nog even verder.
– Reuse: Ik ben niet heel erg creatief, maar ik vind het wel zonde om spullen zomaar weg te gooien. Met oude tijdschriften, wat lijm en lak heb ik een paar oude keukenstoelen een nieuw leven gegeven. Als er al een plastic zakje ergens om heen zit, gooi ik dat niet weg. Het kan altijd wel ergens opnieuw voor gebruikt worden. Spullen die we echt niet meer gebruiken of kleding die niet meer past gaat naar de kringloopwinkel.

– Refurbisch: Dit is nog een beetje onontgonnen gebied voor mij. Wel koop ik niet zomaar een nieuwe smartphone als de batterij het heeft begeven. Bij de oudere smartphones kun je nog heel gemakkelijk de batterij vervangen.
– Recycle: Wij scheiden het afval en leveren zo een bijdrage aan het recyclen van plastic, glas, papier en restafval.
– Re-mine: wanneer apparaten dan echt stuk zijn, leveren we de spullen in bij een inzamelpunt zodat nog bruikbare onderdelen kunnen worden geoogst en opnieuw kunnen worden gebruikt.
– Repurpose: Misschien toch wel een beetje creatief. Van oude kurken kun je een heel leuk vogelhuisje maken. Van een paar bloempotten en wat oude verf kun je een leuke vuurtoren maken.

Omdat ik heel veel lees en hoor over circulaire economie en er dagelijks mee bezig ben, ga ik ook privé steeds bewuster met circulair om. Alle kleine beetjes helpen.

De Vlinder

De vlinder in mijn logo verwijst naar het Butterfly diagram van de Ellen MacArthur Foundation. In dit diagram is geprobeerd de essentie van de circulaire economie te vangen. Het diagram probeert de stroom van materialen, voedingsstoffen, componenten en producten vast te leggen, terwijl er ook geprobeerd wordt (financiële) waarde toe te voegen.