Over mij

Waarom OverCirculair?


De verandering van een lineaire economie naar een circulaire economie is één van de belangrijkste zaken waar onze maatschappij mee te maken heeft. Daar wil ik met OverCirculair mijn steentje aan bijdragen. Zonder wollige verhalen en met een ‘to the point’ aanpak.

Foto van Flore Chevallier

Mijn naam is Jolanda Kwakman. Ik ben een verbinder en een coördinator. Twee eigenschappen die bij het voor elkaar krijgen van circulair ondernemen erg belangrijk zijn. Ik ben in staat om snel nieuwe kennis en situaties in mij op te nemen en ben goed in het vertalen van oplossingen in concreet uitvoerbare stappen. Flexibel, creatief en ongedwongen. In 2019 heb ik een Master’s degree Managementwetenschappen behaald aan de Open Universiteit. Mijn afstudeeronderwerp was Circulaire Economie met als onderwerpen circulair samenwerken in relatie tot hergebruik van onderdelen, circulaire businessmodellen en samenwerkingsvormen. Mijn kennis over circulaire economie is breed met een focus op circulair ondernemen.

Wat doe ik zelf al?

De R-en van de circulaire economie zijn een beetje mijn leidraad voor het dagelijks leven.
– Rethink en Refuse: Bij nieuwe aankopen denk ik tegenwoordig goed na of ik het eigenlijk wel nodig heb. Het is nog maar zelden dat gekochte spullen of kleding ongebruikt in de kast verdwijnen.
– Reduce: Ik probeer zuiniger te zijn met verbruiksspullen. Ik print niet alles meer uit, doe de kraan dicht als ik mijn tandenpoets en doe altijd de lichten uit of helemaal niet aan als het niet nodig is.
– Repair: Ik gooi niet snel dingen weg. Gelukkig heb ik een partner die handig is met schroevendraaier en soldeerbout. Ik rijd nog wel in een ‘gewone’ auto, maar deze is tweedehands en ik koop niet om de 4 of 5 jaar een nieuwe. De auto wordt gerepareerd zolang het financieel en technisch mogelijk is. Bij een nieuwe aankoop kijk ik goed of dit makkelijk gerepareerd kan worden als het stuk zou gaan. Zo niet dan kijk ik nog even verder.
– Reuse: Ik ben niet heel erg creatief, maar ik vind het wel zonde om spullen zomaar weg te gooien. Met oude tijdschriften, wat lijm en lak heb ik een paar oude keukenstoelen een nieuw leven gegeven. Als er al een plastic zakje ergens om heen zit, gooi ik dat niet weg. Het kan altijd wel ergens opnieuw voor gebruikt worden. Spullen die we echt niet meer gebruiken of kleding die niet meer past gaan naar de kringloopwinkel.

– Refurbisch: Dit is nog een beetje onontgonnen gebied voor mij. Wel koop ik niet zomaar een nieuwe smartphone als de batterij het heeft begeven. Bij de oudere smartphones kun je nog heel gemakkelijk de batterij vervangen.
– Recycle: Wij scheiden het afval en leveren zo een bijdrage aan het recyclen van plastic, glas, papier en restafval.
– Re-mine: wanneer apparaten dan echt stuk zijn, leveren we de spullen in bij een inzamelpunt zodat nog bruikbare onderdelen kunnen worden geoogst en opnieuw kunnen worden gebruikt.
– Repurpose: Misschien toch wel een beetje creatief. Van oude kurken kun je een heel leuk vogelhuisje maken. Van een paar bloempotten en wat oude verf kun je een leuke vuurtoren maken.

Omdat ik heel veel lees en hoor over circulaire economie en er zakelijk dagelijks mee bezig ben, ga ik ook privé steeds bewuster met circulair om. Alle kleine beetjes helpen.

De Vlinder

De vlinder in mijn logo verwijst naar het Butterfly diagram van de Ellen MacArthur Foundation. In dit diagram is geprobeerd de essentie van de circulaire economie te vangen. Het diagram probeert de stroom van materialen, voedingsstoffen, componenten en producten vast te leggen, terwijl er ook geprobeerd wordt (financiële) waarde toe te voegen.


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!