Het belang van circulaire economie volgens ChatGPT en Gemini

Er is tegenwoordig veel te doen over ChatGPT en andere Chatbots met kunstmatige intelligentie. Google heeft met Gemini ook zo’n AI-tool. Ik was wel benieuwd wat de beide chatbots te melden hadden over Circulaire Economie (CE). Met beide bots ben ik een chat gestart. Ik heb verschillende vragen gesteld met betrekking tot CE. De antwoorden van beide chatbots kwamen grotendeels met elkaar overeen, sneden hout, maar waren niet verrassend.
Een voorbeeld. Aan beide chatbots heb ik gevraagd of de mensheid gaat overleven als we geen haast maken met circulaire economie. Misschien niet zo’n fijne vraag, maar wel een realistische. Tenslotte is CE een belangrijke pijler binnen het duurzaamheids- en klimaatdebat. Dit was het (samengevoegde) antwoord:

Of de mensheid het gaat overleven als we geen haast maken met de circulaire economie is een complexe vraag met geen eenvoudig antwoord. Het is moeilijk om met absolute zekerheid te zeggen wat de gevolgen zullen zijn als de mensheid geen haast maakt met de overgang naar een circulaire economie. Echter, er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om de transitie naar een circulaire economie te versnellen:

1. Grondstoffenschaarste: Het huidige lineaire economische model, waarin grondstoffen worden gewonnen, gebruikt en vervolgens weggegooid, is niet duurzaam op de lange termijn. Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen overschrijdt vaak de capaciteit van de planeet om deze hulpbronnen te regenereren, wat kan leiden tot grondstoffenschaarste en het uitputten van waardevolle natuurlijke reserves.

2. Milieuschade: De lineaire economie, gebaseerd op ‘nemen, maken, gebruiken en weggooien’, leidt tot aanzienlijke milieuschade, waaronder ontbossing, habitatvernietiging, bodem- en watervervuiling, en klimaatverandering. De wetenschappelijke consensus is dat we onze impact op het milieu drastisch moeten verminderen om verdere schade te voorkomen. Een circulaire economie kan helpen om de impact op het milieu te verminderen door het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen, het minimaliseren van afval en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

3. Afvalproblematiek: De wereldwijde afvalproblematiek neemt toe als gevolg van de groeiende consumptie en de toenemende hoeveelheid afval die wordt gegenereerd.

Het potentieel van de circulaire Economie

De transitie naar een circulaire economie biedt een manier om onze economie te ontkoppelen van de ontginning van eindige grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen. Door materialen her te gebruiken en te recyclen kunnen we de afvalstromen verminderen en de milieubelasting verkleinen.

De circulaire economie biedt ook economische kansen, waaronder nieuwe banen, innovatie en groei in sectoren zoals recycling, hergebruik, groene technologieën en duurzame productie.

De tijd dringt

De circulaire economie is geen wondermiddel, maar het is wel een noodzakelijke stap om de milieucrisis aan te pakken. We hoeven niet per se volledig circulair te zijn om te overleven, maar we moeten wel significante stappen zetten in die richting. Als de transitie naar een circulaire economie niet wordt versneld, kunnen de gevolgen ernstig zijn, waaronder verdere degradatie van het milieu, toenemende grondstoffenschaarste, afnemende natuurlijke hulpbronnen, en een grotere druk op ecosystemen en biodiversiteit. Dit kan uiteindelijk de leefbaarheid op onze planeet en het welzijn van toekomstige generaties in gevaar brengen. Daarom is het van cruciaal belang om actie te ondernemen en de overgang naar een circulaire economie te versnellen om een duurzamere toekomst te waarborgen.

Tot zover de antwoorden van de beide chatbots.

Maart 2024, Jolanda Kwakman

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!