Tips

Hoe kun je als consument bijdragen aan een circulaire economie?

Een goed werkende circulaire economie is niet alleen afhankelijk van de overheid en het bedrijfsleven. Ook de consument heeft hierin een rol. Consumenten kunnen bijdragen aan een circulaire economie door spullen langer te gebruiken, te repareren of naar de kringloopwinkel te brengen. Wanneer we het over circulaire economie hebben, zijn de verschillende R-en niet weg te denken. De R van Recyclen is natuurlijk een hele bekende. De R van Repair wordt ook steeds bekender. In het artikel ‘De R-en van de circulaire economie’ worden alle R-en genoemd die als leidraad kunnen dienen voor het nadenken over circulaire economie.

Aan de hand van deze R-en van de circulaire economie verzamel ik, op deze pagina, tips over hoe jij als consument, thuis of op je bedrijf, kunt bijdragen aan een circulaire economie en duurzaamheid. Heb jij ook nog een goede tip, laat het mij weten.

Tip 18 Rethink, Replace en Recycle

Zoals we allemaal inmiddels wel weten, staat Nederland wereldwijd bekend als een fietsland. Ook met een fiets kun je bijdragen aan de circulaire economie en duurzaamheid.

Dutchfiets is een bedrijf in Nederland met als concept: ‘Een maatschappelijk verantwoorde, onderhoudsarme designfiets uit recyclebaar kunststof voor de circulaire economie.’ De fiets is 100% recyclebaar, wordt in Nederland gefabriceerd en bestaat uit hoogwaardige componenten. Daarnaast ziet de fiets er nog flitsend uit ook. Kijk voor meer informatie op https://www.dutchfiets.nl/ en deze film op YouTube :

Roetz-Bikes maakt unieke, stoere en urban damesfietsen en herenfietsen door een tweede leven te geven aan afgedankte fietsen van bekende Nederlandse fietsmerken zoals Gazelle, Batavus en Sparta. In de Roetz Fair Factory maken mannen en vrouwen met een ‘rugzak’ prachtige designfietsen vanuit afgedankte tweewielers. Met de hand én met trots. We leiden ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken en goede vooruitzichten voor een vaste baan. Kijk voor meer informatie op https://roetz-bikes.com/nl_NL/ 

Tip 17 Replace

Sneakers die de wereld gaan redden! Een paar mooie voorbeelden van Replace; Het vervangen van conventionele grondstoffen door duurzame en mogelijk biobased grondstoffen. Lees alles over deze duurzame sneakers.

Foto van Stéphan Valentin op Unsplash

Tip 16 Reuse

Ben je opzoek naar gebruikte bouwmaterialen? In Utrecht kun je nu terecht bij Buurman Utrecht. Dit is een onderdeel van project ‘Werkspoorkwartier: Creatief, Circulair Maakgebied’. Buurman Utrecht verkoopt allerlei her te gebruiken materialen zoals hout, sanitair, verlichting en deuren. Ook kan Buurman Utrecht ontwikkelaars ondersteunen bij het vinden en toepassen van circulair bouwmateriaal. Ook in Rotterdam vind je een Buurman.
https://www.buurman.in/
https://efro-wsk.nl/

Foto van reza noroozpour op Unsplash

Tip 15 Reduce en Rethink

De app Too Good To Go is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen en is inmiddels in een groot aantal landen in totaal 10 miljoen keer gedownload. Tussen 2018 en 2019 is het aantal ‘geredde maaltijden’ via de app al meer dan verdubbeld, van 25.500 naar 65.000.

Foto van Charles op Unsplash

Het doel van Too Good To Go is om voedselverspilling tegen te gaan. Voedselverspilling is om verschillende redenen een probleem:
– Ons voedselsysteem, inclusief voedselverspilling, heeft het grootste aandeel in de natuurverandering door veranderingen in bodemgebruik, vervuiling en klimaatverandering.
– Door voedsel weg te gooien verspillen we niet alleen het feitelijke product, maar ook de hulpmiddelen en energie die erin zijn gestopt.
– Door voedselverspilling worden er ook waardevolle bronnen, zoals water, verspild. Ieder jaar wordt er 66 biljoen gallons aan water gebruikt voor het produceren van voedsel dat uiteindelijk wordt verspild.
– We hebben op dit moment voldoende hulpbronnen en voedsel om te kunnen voorzien in de behoefte van de groeiende bevolking, maar helaas wordt er veel verspild. Als we op deze voet verdergaan, zullen er meer bevolkingen worden geconfronteerd met voedselonzekerheid en schaarste.
– Voedselverspilling leidt tot geldverspilling. Geld dat wordt geïnvesteerd in het oogsten, transporteren, verpakken, koelen en kopen van voedsel dat uiteindelijk in de prullenbak belandt. 

Op https://toogoodtogo.nl/nl vind je alle informatie over de app en waarom het niet verspillen van voedsel zo belangrijk is.

Tip 14 Recycle

Overal waar je batterijen of producten met ingebouwde batterijen koopt, kun je ze ook weer inleveren als ze leeg zijn. Stibat is de organisatie die de inzamelactiviteiten voor lege batterijen in Nederland coördineert. In verschillende winkels door heel Nederland vind je inlevertonnen en -dozen van Stibat waar je lege batterijen kunt inleveren.

Ook bij veel basisscholen kun je lege batterijen inleveren. Met elke lege batterij spaart de school voor mooie producten. Dat werkt zo: als je jouw school hebt aangemeld, dan krijg je voor elke kilo ingezamelde lege batterijen een spaarpunt. De gespaarde punten kun je weer inwisselen voor een waardebon of donatiecoupon. Met de waardebon bestel je artikelen. Zoals springtouwen, steps, games, tablets en andere schoolartikelen. Met de donatiecoupon kun je een donatie doen aan een goed doel. Hoe meer ingezamelde batterijen, hoe meer punten! Goed voor het milieu en de school! https://www.legebatterijen.nl/basisscholen/

Foto van Brett Jordan op Unsplash

Stibat legt op haar site ook uit wat er met de batterijen gebeurt wanneer ze zijn ingeleverd.
https://www.legebatterijen.nl/inzamelen/inzamelen-sorteren-en-recyclen/

Kijk voor meer informatie op:
https://www.legebatterijen.nl/

Tip 13 Reduce

Door het regelmatig controleren van de bandenspanning van je auto kun je flink besparen. Een te lage bandenspanning bij auto’s leidt tot snellere slijtage van banden en onnodig brandstofverbruik, aldus de ANWB.

Bij de benzinepomp kun je natuurlijk banden controleren en weer op de juiste spanning brengen. Je kunt ook zelf een bandenpomp kopen en deze delen met je buren. Handiger nog als zo’n bandenpomp bij jouw in de wijk zou staan of op het parkeerterrein van je werk.

‘Bandopspanning’ levert een slimme bandenpomp die ook nog eens werkt op zonnestroom. Heb je bij jouw bedrijf of organisatie (waar je werkt) een parkeerterrein waar veel autobezoekers komen? Wil je in jouw eigen wijk een gratis te gebruiken en gemakkelijk te bedienen Slimme Bandenpomp? Dat kan! Lees er alles over op https://www.bandopspanning.nl/ik-wil-ook-zon-slimme-bandenpomp/ en kijk ook eens op de site van de ANWB hoe je je banden zelf kunt onderhouden. https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/onderhoud-doe-het-zelf/banden

Foto van Thomas Millot op Unsplash

Tip 12 Reuse

Een mooi voorbeeld van hergebruik! Van een opgeknapte zaag naar een timmerman met een eigen zaak. Gered Gereedschap maakt er werk van. Heb je nog oud gereedschap? Wat eigenlijk nog veel te goed is om weg te doen, maar je gebruikt het niet meer? Lever het dan in bij een van de inzamelpunten van Gered Gereedschap. Zo help je mee aan het samenstellen van een set gereedschappen voor een technische school of een starterskit voor een jonge ondernemer, die graag aan de slag wil. Maak er even werk van, dat werkt! https://www.geredgereedschap.nl/

Foto van Ashim D’Silva op Unsplash

Tip 11 Refuse

Gebruik geen plastic tassen of flesjes en neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee.
http://www.dopper.com
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/eigen-tas-mee/

Tip 10 Recycle

Lever afval gescheiden in.
https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Foto van Paweł Czerwiński op Unsplash

Tip 9 Recycle en Re-mine

Lever elektrische apparaten in: een oud mobieltje bevat bijvoorbeeld kostbare metalen. Lees het artikel over Kobalt en waarom het inleveren van een oude mobiel of tablet kan bijdragen aan een circulaire economie.
Kijk ook eens op de site van Nowa (http://thisisnowa.com/). Dit bedrijf maakt sieraden van het goud en zilver gehaald uit oude mobiele telefoons. Voor de hangertjes van hun nieuwe collectie zijn 4 telefoons nodig. De afvaltelefoons worden ingezameld door Closing the Loop in Afrika waarna de grondstoffen worden gerecycled https://www.closingtheloop.eu/.
Lees ook mijn artikel over Urban mining eens!

Tip 8 Reuse en Refurbish

Koop producten tweedehands. Bij Kringloopwinkels kun je veel producten kopen die nog zo goed als nieuw zijn. Kijk eens op https://allekringloopwinkels.nl/nederland voor de leukste kringloopwinkels en andere tweedehandswinkels in Nederland.
Ook oude telefoons en tablets worden steeds vaker hersteld en vernieuwd voor de verkoop.

Tip 7 Rethink en Refuse

Koop (duurzame) kleding die lang meegaat en niet na drie keer wassen al is versleten.
https://www.hetkanwel.nl/hier-koop-je-eerlijke-duurzame-kleding/
https://mudjeans.eu/
https://ecogoodies.nl/categorie/duurzame-mode/
https://www.waste2wear.nl/

Ook kun je overwegen je kleding te lenen bij een kledingbibliotheek.
https://outfitlibraryless.com/
https://www.lena-library.com/

Tot 2 jaar groeien kinderen door 8 kledingmaten. Voor je het weet verzamel je een berg aan te kleine kleding. Bij Hulaaloop ontvang je en wissel je outfits in voor een maatje groter.
https://www.hulaaloop.com/

Foto’s van Grace Ho en van Bernard Hermant op Unsplash

Tip 6 Repair

Repareer je stofzuiger of ander elektrisch apparaat in plaats van hem te vervangen. Een koffiezetapparaat is toch wel onmisbaar. Kun je dit niet zelf dan kun je vaak ook terecht bij een Repair-café, https://repaircafe.org/. Op de drempel naar 2020 mochten zij het 2000ste Repair Café in hun netwerk verwelkomen.

Tip 5 Reuse, Recycle en Re-purpose

Als je gaat verbouwen, maak dan iets nieuws van je bouwafval. Een oude laminaatvloer doet het prima als tuintafel en gebruik je oude verfblikken als bloempot.
https://www.interieurdesigner.nl/tags/detail/recycleren
https://allesoverafval.vanhappencontainers.nl/tips-tools-bouwafval/hergebruiken-van-bouwafval-5-creatieve-manieren/
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/de_puintuin

Tip 4 Rethink en Reduce

Deel spullen die je niet vaak gebruikt (bijvoorbeeld een cirkelzaag, een partytent of hogedrukspuit) via een deelplatform in plaats van ze zelf aan te schaffen.
https://www.peerby.com/one
http://hurenvanburen.nl/

Tip 3 Recover

Wees lui en laat die bladeren alstublieft liggen! De blaadjes die bomen laten vallen komen dan op de bodem terecht, waardoor de aarde ieder jaar rijker wordt, als we ze tenminste laten liggen.

Tip 2 Recycle

Knutsel je vaak met kinderen, thuis of op school, gebruik daarvoor dan ‘afval’. Van een oude spuitbus kun je, bijvoorbeeld, een kunstwerkje maken, van oude kurken een mooi vogelhuisje of van oude bloempotten een kleurige vuurtoren. Wees creatief!

Tip 1 Reduce

Een beetje belerend misschien, maar wees zuinig met stroom, water, papier en producten zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel.
https://www.hier.nu/10-tips-om-stroom-te-besparen
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/minder-printen/
https://www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/6-bizarre-alternatieven-voor-douchen