Tip 2 Wees lui!

Recover

Het is weer volop herfst en de blaadjes vallen weer van de bomen. Met bladblazers, bladharken en veegwagens worden de bladeren netjes opgeruimd.

De Jaeger in MO mondiaal nieuws: ‘Wat we niet beseffen, is dat we enorm veel moeite doen om een van de meest kostbare grondstoffen weg te gooien. Planten, struiken maar vooral bomen zijn reusachtige pompen die voedingsstoffen uit grote dieptes naar boven brengen en onder andere opslaan in hun blaadjes. De blaadjes die ze laten vallen komen dan op de bodem terecht, waardoor de aarde ieder jaar rijker wordt, als we ze tenminste laten liggen. Gratis meststof dus. Jaarlijks gooien gezinnen honderden kilo’s tuinafval weg, afval dat dus geen afval is. Er worden tonnen aan CO2 uitgestoten om het afval naar het containerpark te brengen met de eigen wagen of via de ophaaldienst. We willen met onze samenleving naar een circulaire economie, waarbij het de bedoeling is om de cirkels zo klein mogelijk te maken. In plaats van je zo uit te sloven, ben je dus gerechtigd om wat luier te zijn. Je spaart er immers geld, moeite en het milieu mee. Je moet hoogstens de blaadjes en ander tuinmateriaal op je composthoop vegen waar het, samen met je keukenafval, kan composteren en wat later kan bijdragen tot een gezondere en vruchtbaardere tuin.’

Louis De Jaeger, 8 november 2018 in MO mondiaal nieuws.


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!