Tip 1 – 8 tips om mee te beginnen

Reduce, Recycle, Rethink, Reuse, Repurpose, Repair, Refurbish, Refuse

Een beetje belerend misschien, maar wees zuinig met stroom, water, gas, papier en producten zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel.
– https://www.hier.nu/10-tips-om-stroom-te-besparen
– https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/minder-printen/
– https://www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/6-bizarre-alternatieven-voor-douchen

Op https://www.energieaanbieding.nl/ vinden bezoekers niet alleen aanbiedingen van energieleveranciers, maar ook informatie over energie in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan informatie over energierekeningen, energiecontracten en overstappen. Ook zijn er meer dan 100 bespaartips en is er een smart home dossier. Het doel van de site is het informeren van bezoekers over de mogelijkheden die er zijn om op korte en lange termijn energie te besparen, maar ook hoe verantwoord om te gaan met energie. Zo besparen bezoekers niet alleen geld, maar dragen ze ook bij aan een duurzamer Nederland.

Knutsel je vaak met kinderen, thuis of op school, gebruik daarvoor dan ‘afval’. Van een oude spuitbus kun je, bijvoorbeeld, een kunstwerkje maken, van oude kurken een mooi vogelhuisje of van oude bloempotten een kleurige vuurtoren. Wees creatief!

Deel spullen die je niet vaak gebruikt (bijvoorbeeld een cirkelzaag, een partytent of hogedrukspuit) via een deelplatform in plaats van ze zelf aan te schaffen.
– https://www.peerby.com/one

Als je gaat verbouwen, maak dan iets nieuws van je bouwafval. Een oude laminaatvloer doet het prima als tuintafel en gebruik je oude verfblikken als bloempot.
– https://www.interieurdesigner.nl/tags/detail/recycleren
– https://allesoverafval.vanhappencontainers.nl/tips-tools-bouwafval/hergebruiken-van-bouwafval-5-creatieve-manieren/
– https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/de_puintuin

Repareer je stofzuiger of ander elektrisch apparaat in plaats van hem te vervangen. Een koffiezetapparaat is toch wel onmisbaar. Kun je dit niet zelf dan kun je vaak ook terecht bij een Repair-café, https://repaircafe.org/. Op de drempel naar 2020 mochten zij het 2000ste Repair Café in hun netwerk verwelkomen.

Koop producten tweedehands. Bij Kringloopwinkels kun je veel producten kopen die nog zo goed als nieuw zijn. Kijk eens op https://allekringloopwinkels.nl/nederland voor de leukste kringloopwinkels en andere tweedehandswinkels in Nederland.
– Ook oude telefoons en tablets worden steeds vaker hersteld en vernieuwd voor de verkoop.
– In Leiden vind je het Circulair Warenhuis. De conceptstore van het Circulair Warenhuis, staat voor een diverse mix aan producten met hergebruik als de basis en de rode draad. Naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, biedt de winkel ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers aan. Winkel – Circulair Warenhuis

Lever afval gescheiden in.
– https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Gebruik geen plastic tassen of flesjes en neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee.
– http://www.dopper.com
– https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/eigen-tas-mee/


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!