Circulair nieuws februari 2020

Adidas bouwde een duurzaam voetbalveld met 1,8 miljoen plastic flessen

James Carney, vice-president van Adidas, vertelde aan CNN dat het duurzame veld dat het bedrijf bouwt, is gemaakt van plastic flessen van afgelegen eilanden, stranden, kustgemeenschappen en kusten – met als doel het voorkomen van oceaanvervuiling. Het plastic werd gewassen en behandeld voordat het werd omgezet in een vulling die werd gebruikt om het kunstmatige veld op te bouwen.

Adidas is ook met haar kledinglijn goed bezig. Adidas zal dit jaar nog minstens de helft van het polyester in zijn kledinglijnen uit tweedehands bronnen halen. Ook komen er shirts en broeken op de markt waarin 100 procent van het polyester gerecycled is. In 2024 is ál het polyester gerecycled. In 2012 bracht Adidas al kleding voor Olympische atleten met 100 procent gerecycled polyester. Nu gaat het bedrijf recycling grootschalig toepassen. Daarmee is veel milieuwinst te boeken: polyester is een van de vervuilendste kledingmaterialen. Per ton vezel komt er zeven kilo CO2 vrij. Ter vergelijking: bij katoen is dat gemiddeld drie kilo.

https://news.adidas.com/parley-ocean-plastic/adidas-aims-to-end-plastic-waste-with-innovation—partnerships-as-the-solutions/s/be70ac18-1fc9-45c1-9413-d8abaac2e849

Foto van Jakob Owens op Unsplash

Bol.com stopt met de verkoop van wegwerpplastic

In een persbericht van 17 februari 2020 laat Bol.com weten dat zij stopt met de verkoop van wegwerpplastic zoals plastic bestek, bekers, rietjes en wattenstaafjes. Daarvoor in de plaats zijn duurzame en biologisch afbreekbare alternatieven beschikbaar voor de 10 miljoen klanten van bol.com. Bijvoorbeeld bekers gemaakt van maiszetmeel. Met deze maatregel loopt bol.com voor op de Europese wetgeving, die vanaf 2021 de verkoop van bepaalde plastic wegwerpartikelen verbiedt.

In de duurzame winkel biedt bol.com klanten een brede keuze aan alternatieven voor het wegwerpplastic, zoals siliconen herbruikbare wattenstaafjes, kartonnen bordjes, roestvrijstalen rietjes, houten bestek en bekers van maiszetmeel en suikerriet.

https://pers.bol.com/alle-persberichten/bol-com-stopt-met-verkoop-van-wegwerpplastic/

Hoe matrassen honger kunnen oplossen

Syrische vluchtelingen in het Za’atari-kamp in Jordanië en wetenschappers van de Universiteit van Sheffield in het Verenigd Koninkrijk werken samen aan een manier om gezond, vers voedsel te kweken met niets anders dan water en oud matrasschuim. Deze ‘gerecyclede tuinen’ gebruiken de matrassen in plaats van de grond, wat twee problemen in één oplost: het hergebruikt de berg plastic matrassen die zich in het kamp hebben opgestapeld en het stelt iedereen in staat om vers voedsel te verbouwen in een drukke, woestijnachtige omgeving.

https://www.bbc.com/news/av/science-environment-51466978/how-mattresses-could-solve-hunger

Legostenen worden groen tegen 2030

Lego zegt hierover: ‘Onze missie is om alle LEGO®-stenen tegen 2030 duurzaam te maken. Waarom? Omdat duurzaam zijn goed is voor de planeet! We willen stenen maken van dingen die we weer kunnen laten groeien of recyclen. Dit is niet eenvoudig, omdat we willen dat duurzame LEGO-stenen dezelfde hoge kwaliteit hebben die je gewend bent, maar wat we weten is dit: grote ideeën kunnen klein beginnen, maar ze helpen ons om een steen per keer een groenere planeet te bouwen.’

https://www.lego.com/nl-nl/aboutus/responsibility/sustainability/

Foto van Greg Rosenke op Unsplash

Nieuw leven voor tennisballen

Op 15 februari kwam ’s Lands grootste inzameling van oude tennisballen ten einde in Rotterdam Ahoy. De duizenden exemplaren krijgen een nieuw leven: als tennisbal. Uniek in de wereld. De bezoekers van het ABN Amro World tennistoernooi brachten tassen vol gebruikte tennisballen mee. In totaal vonden zeker tienduizend ballen hun weg naar een tweede leven.

Agricon, gespecialiseerd in het recyclen van grondstoffen, gaat de komende maanden met de ballen aan de slag. Zij vonden een manier om delen van een oude bal her te gebruiken en een nieuw exemplaar te maken dat voor 20 procent bestaat uit ‘oude tennisbal’.

Alleen al in Nederland gooien we jaarlijks 5,5 miljoen ballen weg. We verbranden daarmee grondstoffen: te gek voor woorden. Met deze bal laten we zien dat het wel degelijk mogelijk is om een tennisbal te maken van gerecyclede content. Uniek in de wereld.’ Aldus een medewerker van Agricon.

Klein probleem: Het is onwaarschijnlijk dat tennisgrootheden met de bal – die officieel Sustainaball heet – gaan spelen wanneer zij opnieuw meedoen aan het Rotterdamse toernooi waar jaarlijks 4.968 ballen gebruikt worden.
In principe kun je met deze bal een wedstrijd spelen. Het probleem zit ‘m in de keuring: de International Tennis Federation moet onze bal keuren en een stempeltje geven. Dat kost 10.000 pond. Dan mag de bal een jaar lang gebruikt worden op professionele toernooien. Voor nu vinden we dat zonde van het geld. Daarbij heeft het toernooi al een sponsorcontract met een ballenproducent. Waar we van dromen is een circulaire bal: eentje die ontworpen is om gerecycled te worden.

https://www.abnamro.com/nl/newsroom/persberichten/2020/abn-amro-gaat-gebruikte-tennisballen-inzamelen-en-recyclen-tot-sustainaball.html

Foto van Ben Hershey op Unsplash

Het Keurmerk Refurbished bestaat 1 jaar

Tijdens een bijeenkomst bij Techniek Nederland bespraken de keurmerkbedrijven, media en stakeholders de resultaten, de plannen voor de toekomst én de mogelijkheden om het Keurmerk nóg succesvoller te maken. Uit cijfers blijkt dat consumenten positief zijn over refurbished in het algemeen en het Keurmerk Refurbished in het bijzonder. Een onderzoek met 3.000 respondenten, uitgevoerd door BigSpark, laat zien dat niet alleen de lagere prijs voor consumenten een overweging is om voor refurbished te kiezen. Ook de zekerheid die het Keurmerk Refurbished biedt (24 maanden garantie) speelt een belangrijke rol. Apparaten met het Keurmerk Refurbished worden gecontroleerd op een groot aantal technische punten. De kwaliteitscontroles staan onder toezicht van het onafhankelijke certificatie-instituut TÜV. Het aantal consumenten dat een refurbished smartphone overweegt is verdubbeld sinds maart 2019, toen het Keurmerk werd geïntroduceerd. Al meer dan een derde van de consumenten -38%- is een jaar na introductie al bekend met het Keurmerk.

https://www.technieknederland.nl/nieuwsberichten/1-jaar-keurmerk-refurbished

Hergebruik grondstoffen steeds belangrijker voor Landal GreenParks

Landal GreenParks streeft naar vakanties met een positieve impact op natuur, regio, mensen en klimaat. Bij nieuwbouw en renovatie van bungalows bouwt Landal zo duurzaam mogelijk en bij de inrichting wordt gekozen voor diverse toepassingen van gerecyclede en recyclebare producten. Landal GreenParks gaat samenwerken met Electrolux – moederbedrijf van de merken AEG en Zanussi – om ervoor te zorgen dat huishoudelijke producten in de vakantiebungalows zo lang mogelijk meegaan. Het is één van de vele initiatieven van de vakantieaanbieder om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

Bungalowinterieurs
Bij de nieuwbouw en renovatie van vakantiewoningen worden steeds meer herbruikbare en hergebruikte grondstoffen en materialen toegepast, naast tal van energiebesparende maatregelen. Zo werd bij de bouw van 74 nieuwe gasloze woningen op Landal Mont Royal in 2018 de fundering van de afgebroken oorspronkelijke bungalows ter plekke vergruisd en hergebruikt in de nieuwe fundering. Zo werd 80% van het materiaal van de oude bungalows hergebruikt. Door geen sloopafval te hoeven afvoeren en nieuw bouwmaterialen aan te voeren, is bovendien veel transportenergie bespaard. Houten meubels in de vakantiewoningen zijn gemaakt van gerecycled teak en eiken. Het tapijt in de slaapkamers is gemaakt van afgedankte visnetten en geheel recyclebaar en de eveneens recyclebare vloeren zijn van pvc en deels gemaakt van hergebruikt materiaal.

Daarnaast worden op een groot aantal parken van Landal GreenParks circulaire toepassingen geïmplementeerd:
– Er werd een modulaire zitbank ontwikkeld, die volledig ‘afbreekbaar’ is.
– Auping ontwikkelde een circulair bed voor de vrijetijdssector.
– Uit gebruikte en ingezamelde (fris)drank-PET-flessen worden vezels gemaakt, die worden toegepast in gordijnen en in dekbedden, waar ze dezelfde isolerende en vochtregulerende eigenschappen hebben als andere synthetische dekbedden, maar met een veel lagere impact op het milieu. rPET vormt een heel goed alternatief voor traditionele synthetische of donzen vullingen.
– Bijzonder is het hergebruik van koffiedrab uit de parkrestaurants van Landal GreenParks. Een gespecialiseerd bedrijf maakt van deze koffiedrab een unieke voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Die koopt Landal dan weer terug om ze te verwerken in gerechten.

https://www.landal.nl/duurzaamheid/klimaatneutraal/hergebruik-grondstoffen-steeds-belangrijker-voor-landal-greenparks


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!