Tip 12 Ecostoof: stoven zonder energie

Rethink, Replace, Reduce

De Ecostoof is de oude hooikist in een nieuw jasje. Deze energiebesparende kooktechniek was de afgelopen eeuw vooral populair ten tijde van brandstofschaarste. Vandaag de dag is energiezuinig koken weer actueel, vanwege het Klimaatakkoord. De Ecostoof maakt klimaatverantwoord koken als volgt mogelijk: Doe ingrediënten in een pan, breng aan de kook en zet de pan met eten in de isolerende Ecostoof. Het eten blijft vervolgens gedurende lange tijd zo heet dat het vanzelf gaart, zonder energie en zonder aanbranden.

CO2 besparing
Een huishouden in Nederland kan met gebruik van de Ecostoof gedurende elk jaar minstens 14 kg CO2 equivalent besparen. Dat is een besparing van 30% van de gemiddelde CO2 uitstoot voor koken. Ecostoof heeft internationale ambities. Als 1% van de gezinnen in Europa een Ecostoof zou gebruiken, levert dat een besparing op van circa 1,5 miljoen x 14 kg CO2= 21.000 ton CO2 equivalent per jaar. De bespaarde CO2 is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot van 2200 keer met een auto de wereld rond rijden.

Hoe en waarvan is de Ecostoof gemaakt?
De Ecostoof is gemaakt van voornamelijk linnen en wol en recycled textiel. Linnen heeft bij de productie een geringe milieubelasting in tegenstelling tot katoen (bron: Milieu Centraal ). Linnen is ook milieuvriendelijker dan biologisch katoen. In de onderkant is zit een bodemplaat van kurk. Kurk behoort tot de meest duurzame organische materialen en is warmte isolerend. Binnen in de Ecostoof zit nog een reflecterende textiellaag in de deksel. In combinatie met de vulling is dit een optimum van warmte-isolerende en warmte reflecterende eigenschappen.

https://www.duurzaam-ondernemen.nl/ecostoof-stoven-zonder-energie/?utm_source=Online+Kenniscentrum+Duurzaam+Ondernemen&utm_campaign=2f6146fbb8-DuOn_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_bc05740288-2f6146fbb8-294521529
https://ecostoof.nl/


Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!