Earth Overshoot Day


Overzicht per jaar

2022
In 2022 viel de wereldwijde Earth Overshoot day op 28 juli.

2021
In 2021 viel de wereldwijde Earth Overshoot day op 29 juli.

2020
In 2020 viel de wereldwijde Earth Overshoot day op 22 augustus.
Deze dag valt ruim drie weken later dan in 2019. Helaas heeft het Coronavirus hier ook aan bijgedragen. Wanneer we ons ‘gewone’ leven weer kunnen oppakken, lopen we het risico dat de datum toch weer eerder in het jaar gaat vallen.

Earth Overshoot Day 2020 Lands on August 22!
The Novel Coronavirus Pandemic Has Caused Humanity’s Ecological Footprint To Contract. However, True Sustanability That Allows All To Thrive On Earth Can Only Be Achieved By Design, Not Disaster.’

www.overshootday.org

Earth Overshoot Day 2020 landt op 22 augustus!
De nieuwe pandemie van het coronavirus heeft de ecologische voetafdruk van de mensheid doen krimpen. Echte duurzaamheid waarmee iedereen op aarde kan gedijen, kan echter alleen worden bereikt door ontwerp, niet door rampen.’

Klik op deze link om te lezen hoe de organisatie Earth Overshoot Day voor 2020 heeft berekend. https://www.overshootday.org/2020-calculation/

Lees hieronder mijn artikel over Earth Overshoot Day.


Wel eens gehoord van Earth Overshoot Day? In 2019 viel deze dag op 29 juli. Op deze dag hebben we met zijn allen alle voedsel en natuurlijke hulpbronnen opgebruikt die de aarde in een jaar kan vernieuwen. Denk bijvoorbeeld aan bomen en vissen. We blijven dit tekort vergroten door het natuurlijke bezit van de aarde op te maken en het afval op te laten hopen. Simpel gezegd betekent dit dat we tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet. We hebben ons budget voor dit jaar er te snel doorheen gejaagd.

Het concept van Earth Overshoot Day werd voor het eerst bedacht door Andrew Simms van de Britse denktank New Economics Foundation, die in 2006 samenwerkte met Global Footprint Network om de eerste wereldwijde Earth Overshoot Day-campagne te lanceren. Op dat moment viel Earth Overshoot Day in oktober.

Om de datum van Earth Overshoot Day voor elk jaar te bepalen, berekent Global Footprint Network het aantal dagen van dat jaar dat de biocapaciteit van de aarde voldoende is om te voorzien in de ecologische voetafdruk van de mensheid. De rest van het jaar komt overeen met wereldwijde overschrijding. De berekening ziet er dan uit als: (Biocapaciteit van de planeet / Ecologische voetafdruk van de mensheid) x 365 = Earth Overshoot Day.

In de afgelopen 20 jaar is de Earth Overshoot Day drie maanden opgeschoven naar 29 juli, de vroegste ooit. Dit betekent dat de mensheid de natuur momenteel 1,75 keer sneller gebruikt dan de ecosystemen van onze planeet kunnen vernieuwen, gelijk aan 1,75 aardes. De mensheid zag voor het eerst een ecologisch tekort in de vroege jaren zeventig. Overschrijding is mogelijk omdat we ons natuurlijk kapitaal uitputten, waardoor de toekomstige kracht van de planeet om te herstellen in gevaar komt.

3 mei 2020

De Earth Overshoot Day van een land is de datum waarop deze dag zou vallen als de hele mensheid zou consumeren zoals de mensen in dit land.
Wanneer de hele wereld zou consumeren zoals Nederland dan valt de Earth Overshoot Day op 3 mei 2020 en leven we dus bijna 8 maanden in de min.

Met een minder belastende leefstijl en een circulaire economie zouden we het grondstoffengebruik flink moeten kunnen terugdringen. Werk aan de winkel dus!


Oktober 2019 / Mei 2020, Jolanda Kwakman

Interessante bronnen:
https://www.overshootday.org/
https://www.footprintnetwork.org/2019/06/26/press-release-june-2019-earth-overshoot-day/
http://wwf.panda.org/?350491/Earth-Overshoot-Day-2019
https://www.planetproof.nl/
https://bestpractices.circulairondernemen.nl/
https://www.kromkommer.com/nieuw-tijdperk/Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!