Dertien EU-landen sluiten pact tegen plastic afval

Dertien Europese landen en 66 bedrijven zetten zich de komende vijf jaar in om plastic in afval te verminderen. Ze ondertekenen vrijdag 6 maart 2020 het Europees Plastic Pact in Brussel. In de strijd tegen plastic afval moet onder meer al het dagelijks plastic recyclebaar zijn of hergebruikt kunnen worden.

Verder moeten onnodig plasticgebruik en het gebruik van plastic uit aardolie in 2025 met zeker 20 procent verlaagd zijn. Nieuwe verpakkingen en producten moeten tegen die tijd voor zeker 30 procent uit gerecycled plastic bestaan.

Minister Van Veldhoven (Milieu) is samen met haar Franse en Deense collega trekker van het Europees Plastics Pact. In Nederland werden al eerder vergelijkbare afspraken gemaakt en is het Plastic Pact al in februari 2019 gestart. Dit was een eerste stap om plastic producten en verpakkingen die slechts één keer worden gebruikt, duurzamer te maken en  te gebruiken. Het Pact werd ondertekend door 97 partijen in Nederland, waaronder producenten, winkeliers, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  

Foto van Angela Compagnone op Unsplash

Minister Stientje van Veldhoven is ,,trots’’ dat de Europese landen hun handtekening zetten onder het pact. ,,Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties.’’

Grote bedrijven als Unilever, Friesland Campina en Bonduelle hebben zich ook verbonden aan het pact. Ondertekenen van het pact is vrijwillig voor landen en bedrijven, maar niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact, ook gezien de ‘groene’ ambities van Brussel.

https://www.ad.nl/buitenland/dertien-eu-landen-sluiten-pact-tegen-plastic-afval~a5fe89f4/
https://www.ad.nl/politiek/plastic-pact-voor-groenere-verpakkingen-gaat-europa-in~a32b9099/
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31077/plastic-pact-2025
https://www.rivm.nl/nieuws/eerste-resultaten-plastic-pact-nederland-bekend


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is niet toegestaan om de op deze site getoonde gegevens te kopiëren!